Biwakowe potrawy

Od kilku lat znajduje się w sprzedaży wiele atrakcyjnych zestawów posiłków turystycznych w puszkach. Wygodne do transportu i już porcjowane, z reguły do jednorazowego spożycia, są one zaopatrzone w dokładne przepisy przyrządzania (na opakowaniach) i przeznaczone dla dwóch osób, w zasadzie na śniadanie, obiad i kolację. Dużą zaletą jest różnorodność zestawów. Zestaw „Bieszczady” składa się z trzech puszek: gulasz wieprzowy w sosie węgierskim (200 g), wątróbka z ryżem (175 g) i farsz mięsny (100 g), razem waga netto 47,5 dkg, zaś „Tramp” zawiera puszki pasztetu opolskiego (200 g), boczku z grochem (200 g) i gulaszu wieprzowego w sosie węgierskim (200 g), razem waga netto 60 dkg. Natomiast zestaw „Rejs” posiada aż 4 puszki: pasztet opolski (200 g), gulasz wołowy w sosie węgierskim (200 g), smalec turystyczny topiony z cebulą (190 g) i boczek z grochem (200 g), razem netto 79 dkg. Oprócz tych zestawów jest wiele innych np.: „Tatry”, „Mazury”, „Beskidy”, „Krokus”, czy „Turawa” co pozwala urozmaicić posiłki na wycieczkach.
Dla zwolenników własnej kuchni, którzy lubią gotowanie, przygotowano w niniejszym poradniku przepisy kilku łatwych i smacznych potraw. Bardziej zainteresowani mogą wykorzystać rady zamieszczone w książkach kucharskich lub w specjalnie opracowanej dla młodych turystów książeczce F. Starzyńskiej i M. Głowińskiej „Harcerska kuchnia”.

Cześć, mam na imię Ewelina i pracuję w biurze podróży. Od zawsze chciałam podróżować, gdy zaczęłam to robić, wiele horyzontów przede mną się otworzyło. Chciałabym Wam pomóc wybrać odpowiedni nocleg, miejsce i cel podróży!