Namioty zawsze stawiamy solidnie, aby nie zerwał ich silny wiatr

Kuchnię biwakową lokalizować należy w pobliżu wody i to tak, żeby dym nie rozprzestrzeniał się po biwaku i żeby nie zaprószyć ognia w lesie. Kuchnia i ognisko powinny znajdować się co najmniej 100 m od ściany lasu oraz co najmniej 5 m od namiotu. Biwakując nad rzeką czerpiemy wodę do kuchni powyżej stanowiska kuchni (nad jeziorem co najmniej 100 m od miejsca kąpieli) zaś myjemy się i pierzemy poniżej. Na każdym biwaku powinien znajdować się dół na odpadki (może to być także naturalne zgłębienie poza miejscem biwaku). Dołek (dołki) latrynowy budujemy zawsze co najmniej 100 m od namiotów i tak, aby zasłaniały go krzewy. Wszelkie dodatkowe urządzenia biwaku, a także różne elementy zdobnicze należy wykonywać w ten sposób, aby nie niszczyć przyrody. Miejsce po zwiniętym biwaku musi być uprzątnięte.

Cześć, mam na imię Ewelina i pracuję w biurze podróży. Od zawsze chciałam podróżować, gdy zaczęłam to robić, wiele horyzontów przede mną się otworzyło. Chciałabym Wam pomóc wybrać odpowiedni nocleg, miejsce i cel podróży!