Owoce, nie tylko w lecie są doskonałym i ważnym urozmaiceniem posiłku turysty

Stosować je warto również i w innych okresach roku, chociaż będą to już owoce suszone (np. na zimowe wycieczki i na narty doskonałe są m.in. śliwki suszone). Cukier jest szybko przyswajalnym produktem żywnościowym, znajdującym się w różnych pokarmach. Czekolada, cukierki, owoce, a także zwykłe kostki cukru bardzo przydadzą się w okresie zmęczenia, gdy do celu wędrówki jeszcze daleko. Najpraktyczniejsze jest pieczywo razowe, długo zachowujące świeżość. Z wędlin najlepsza jest kiełbasa sucha lub półsucha, np. myśliwska, jałowcowa, żywiecka, tatrzańska czy niestety drogie kabanosy, i aby długo zachowywała świeżość należy ją kupować nie pokrojoną w plastry. Warto kupować też ser topiony, dostępny w sprzedaży w coraz szerszym asortymencie można więc dobrać ulubiony smak. Kupując wszelkie konserwy trzeba sprawdzać daty ich ważności. Nie mogą to być produkty przeterminowane i w puszkach o nieprawidłowych kształtach. Wypukłe denka świadczą o procesie fermentacji, a więc o nieświeżości konserwy. W chłodne dni i w zimie przyda się na wędrówce termos. Można w nim przechować długo ciepłe napoje, a także porcję zupy, bulionu z gotowaną parówką. Dzięki temu można spożyć na zimowej wycieczce dwudaniowy posiłek (zupa i parówka z chlebem). Specjaliści racjonalnego żywienia opracowali na podstawie badań naukowych normy żywieniowe, ustalające dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na składniki odżywcze, w zależności od wieku i wzrostu. Nie ma potrzeby przytaczać w „Vademecum” skomplikowanych tabel. Zainteresowani tym tematem znajdą je w specjalnych opracowaniach. Warto jednak podać kilka danych, które pomogą w ułożeniu odpowiedniego jadłospisu

Cześć, mam na imię Ewelina i pracuję w biurze podróży. Od zawsze chciałam podróżować, gdy zaczęłam to robić, wiele horyzontów przede mną się otworzyło. Chciałabym Wam pomóc wybrać odpowiedni nocleg, miejsce i cel podróży!