Ziemniaki bez wody

Nie obrane, ale umyte ziemniaki kładziemy do menażki, przykrywamy pokrywą i obracamy do góry dnem. Okładamy menażkę ze wszystkich stron  żarem. Po 2530 miń odwracamy menażkę (uwaga gorąca) i wyjmujemy ziemniaki gotowe sypkie. Jemy z solą lub z masłem. Można je jeść również tak jak gotowane jajka łyżeczką od herbaty. Badanie świeżości produktów Nieraz jesteśmy na wędrówce zmuszeni do uzupełnienia produktów. Bardzo się przy tej czynności przydaje umiejętność oceny wartości i przydatności żywności. Dzięki temu uniknie się kłopotów z zatruciami pokarmowymi. Mięso. Świeże jest elastyczne, po naciśnięciu palcem zachowuje poprzedni kształt, ma przyjemny zapach i barwę, powierzchnia jego jest lekko wilgotna, lśniąca. Nieświeże ma kolor i zapach zmieniony, jest mniej elastyczne, oślizgłe lub wyschnięte. Masło. Świeże jest maziste, o jednolitym, jasnożółtym kolorze. Ma zapach przyjemny i o łagodnym smaku. Nieświeże (zjełczałe) ma zmieniony kolor (ciemniejszy) smak ostry, gorzkawy, zapach nieprzyjemny (przy zakupie masła paczkowanego zawsze należy zwracać uwagę na datę produkcji). Śmietana. Świeżość badamy przez zamieszanie śmietany w naczyniu i pobranie łyżeczką próbki. Na próbkę puszczamy 3 krople jodyny. Śmietana zagęszczona mąką zabarwi się wtedy na kolor niebieski, aż do granatowo-czarnego włącznie (zależnie od stopnia zafałszowania). Jajka. Ich świeżość można rozpoznać zanurzając je w szklance z wodą. Jajko świeże powoli tonie i układa się na dnie. Mniej świeże będą pływać w wodzie lub nawet wystawać jednym z końców na powierzchnię. Ryby. Unosimy i odginamy pokrywę skrzelową celem obejrzenia skrzeli, jeśli mają one żywy, czerwony kolor, ryba jest świeża, gdy kolor skrzeli jest brązowy lub szarozielony, nie nadaje się ona do spożycia.

Cześć, mam na imię Ewelina i pracuję w biurze podróży. Od zawsze chciałam podróżować, gdy zaczęłam to robić, wiele horyzontów przede mną się otworzyło. Chciałabym Wam pomóc wybrać odpowiedni nocleg, miejsce i cel podróży!