Photo of Santorini, Greece

Istnieją też jeszcze małe, składane kuchenki

Służące nie tyle do przyrządzenia posiłku, a da zagrzania lub ugotowania kubka herbaty. Najbardziej przydatne są one w turystyce zimowej, na nartach, gdzie chodzi o możliwie nieduże objętościowo wyposażenie. Spotkać można kuchenkę na spirytus stały oraz na spirytus skażony. Jako wyposażenie dodatkowe warto mieć ze sobą składany parawanik osłonę przed wiatrem, szczególnie w dnie wietrzne i pochmurne. Może on być płócienny (łatwiejszy do zwijania) lub plastykowy. Rozstawia się go na prętach metalowych (z drutu) wbijając w ziemię od strony wiatru. Przy korzystaniu na biwaku z warników kocherów, trzeba pamiętać, że: Kuchenkę najbezpieczniej jest ustawić na płaskim kamieniu, pniaku lub na ziemi, po usunięciu z niej igliwia i suchych liści. Bańki z zapasowym paliwem (denaturat, benzyna), zawsze zakręcone, należy odsunąć na maksymalną odległość od źródła ognia. Nie wolno dolewać benzyny, denaturatu do palących się lub zgaszonych, ale jeszcze gorących palników. Trzeba zaczekać do zupełnego wystudzenia, gdyż w przeciwnym przypadku grozi to wybuchem i poparzeniem. Po każdorazowym użyciu kuchenkę należy starannie oczyścić z sadzy i zanieczyszczeń spowodowanych np. wykipieniem potrawy, a także przetkać drucikiem otwory palnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *