pink convertible car parked near beige concrete building during daytime

Jajka gotowane

Umyte jajka kładziemy do menażki, zalewamy wrzącą wodą ,i gotujemy na mocnym ogniu: na miękko 3 min., na twardo 5 min. Jajka w cebuli. Dorodną, dużą cebulę obrać z suchej łuski i odkroić ostry koniec (ten, z którego wyrasta szczypior). Ze środka wybrać kilka warstw miąższu, tak by ścianki zewnętrzne składały się co najmniej z czterech warstw. Cebulę położyć w dołku wygrzebanym w żarze ogniska, a do wydrążonego jej środka wbićeurowe jajko. Posolić. Można również wrzucić do środka odrobinę masła. Cebulę piecze się tak długo, aż jajko zupełnie się zetnie.
Jajka na boczku. Boczek (lub inną wędlinę) pokroić na plastry i na patelni z warnika podsmażyć na wolnym ogniu, a gdy puści tłuszcz, na każdy plaster ostrożnie wbić jajko. Smażyć tak długo, aż białko się zetnie. Szaszłyk po tatarsku. Pokroić w plasterki surowe mięso, słoninę, cebulę i ziemniaki, po czym nawlec je na patyk lub czysty drut w następującej kolejności: plaster cebuli, plaster mięsa, plaster słoniny, plaster ziemniaka itd., a potem zsunąć wszystko ciasno na środek patyka (drutu) służącego za rożen. Rożny zawiesza się na dwóch patykach nad żarem od strony, z której wieje wiatr, często je obracając. Pod rożny ustawia się patelnię (menażkę), na którą’ będzie kapał topiący się tłuszcz. Tym tłuszczem, co pewien czas polewa się szaszłyk. Po niecałej godzinie szaszłyk jest gotowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *