green and brown building

Kuchnia turystyczna

Doświadczony turysta zabiera ze sobą na wycieczkę kuchenkę turystyczną. Pozwala mu ona uniezależnić się od punktów gastronomicznych, często w okresie urlopowym przepełnionych, dowolnie wybrać trasę wędrówki, dobrać ulubione potrawy. Poza tym przyrządzone własnoręcznie posiłki dają sporo satysfakcji. Najbardziej popularnymi, a jednocześnie najwygodniejszy-
Vademecum młodego turysty mi kuchenkami są warniki (z obca zwane kocherami). W sprzedaży znajdują się m.in. typy: „Beskid” i Wisła”. Posiadają one palniki spirytusowe (denaturat), są bardzo proste w użyciu, lekkie i łatwe do spakowania. Ważne jest także to, że posiadają bardzo praktyczny zestaw naczyń, dobrze dopasowanych, najbardziej potrzebnych dla turystów. Minusem jest stosunkowo drogie paliwo, trudne do uzupełnienia na szlaku wędrówki, gdyż większość sklepów wiejskich, a także i dużo sklepów w małych miasteczkach nie prowadzi sprzedaży spirytusu skażonego. Dlatego konieczne jest zabieranie ze sobą odpowiedniego zapasu. Najlepiej nadają się do tego specjalne, dopasowane do kieszeni plecaka, metalowe lub plastykowe pojemniki (1/21 I). Można do tego również używać plastykowych pojemników po olejach samochodowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *