Jest doskonały wtedy, gdy na przyrządzenie normalnego, dwudaniowego nie ma czasu. Będzie to przeważnie gęsta zupa z tzw. wkładką, np. konserwą mięsną lub kawałkiem kiełbasy. A więc dwa dania w jednym garnku (zupa i mięso z chlebem). Może być jeszcze deser, np. owoce. Typowym obiadem jednogarnkowym jest grochówka z boczkiem wędzonym. Lane kluski na bulionie. Całe, surowe jajko wybijamy do kubka. Dodajemy tyle mąki, by po dokładnym wymieszaniu otrzymać masę o konsystencji śmietany i lekko solimy. Zagotowujemy wodę w menażce. Rozpuszczamy w niej 12 kostki bulionowe. Rozrobione w kubku ciasto lejemy na gotującą się wodę cieniutką strużką, stale mieszając zawartość menażki. Po wylaniu całej zawartości kubka gotujemy jeszcze zupę przez około 1/2 minuty (uwaga łatwo kipi), po czym dodajemy łyżeczkę masła. Zupa jagodowa. Jagody płuczemy i wrzucamy do menażki. Dosypujemy łyżkę cukru i rozgniatamy. Następnie dolewamy wrzącej wody i krótko gotujemy. Po ugotowaniu zupę zaprawiamy rozpuszczoną w zimnej wodzie mąką i ponownie zagotowujemy. Po przestygnięciu doprawiamy śmietaną, w razie potrzeby dosypujemy nieco cukru. W oddzielnym naczyniu gotujemy makaron i po przecedzeniu dodajemy do zupy.
