Rybę oskrobać z łuski, odciąć głowę, przeciąć brzuch wzdłuż i wyrzucić wnętrzności, pp czym wymyć i włożyć w środek dwa poprzeczne patyki, tak by płaty brzucha nie zamknęły się, a następnie powiesić rybę na poziomym rożnie, nad żarem. Co pewien czas nakłuwamy ją nożem, by przekonać się czy jest już gotowa do spożycia. Wystarczy na to kilkanaście minut. Ryba w glinie. Po oczyszczeniu z łusek i wnętrzności rybę opłukać i posolić. W środek włożyć kawałek masła, a następnie oblepić ją dokładnie gliną, dobrze wyrobioną z wodą. Tak przygotowaną rybę włożyć do żaru. Po kilkunastu minutach rozbić gliniany „pancerz” i ryba gotowa do jedzenia. Płatki owsiane na sucho. Na patelni topimy łyżeczkę tłuszczu, gdy jest gorący wsypujemy dwie czubate łyżki suchych płatków owsianych i łyżeczkę cukru. Stale mieszając przypiekamy wszystko na lekko brązowy kolor. Płatki nie powinny tworzyć dużych kawałków. Tak przygotowane płatki można jeść popijając mlekiem lub herbatą. Pieczone ziemniaki. Wydaje się to bardzo proste, ale często przypalają się one nam i nie są smaczne. Aby tego uniknąć należy piec je w popiele i w żarze, pozostałych po ognisku. Po rozgarnięciu popiołu na boki kładziemy ziemniaki w powstały dołek, okrywamy je gorącym popiołem i dopiero później obsypujemy żarem. Na wierzch sypiemy warstwę ziemi, ok. 15 cm. Tak powstaje kopczyk piec. Po 2030 min próbujemy ziemniaki, wydobywając je od dołu nie burząc jeszcze kopczyka. Z reguły są już pulchne i sypkie. W razie potrzeby przedłużamy pieczenie jeszcze o kilka minut.
